RUT-Avdrag

Alla pratar om RUT-Avdrag men vad innebär detta egentligen?

RUT-Avdrag


Sedan sommaren 2007 har du som privatperson chans att utnyttja möjligheten till skatteavdrag för hushållsnära tjänster. RUT är en förkortning av Rengöring, Underhåll och Tvätt, och sammanfattar rätt väl vilka tjänster som ingår i skattereduktionen, även om det finns gränsfall.


Vem kan utnyttja RUT-Avdrag?


För det första måste du betala skatt i Sverige och du måste ha fyllt 18 år. Var du kommer ifrån har alltså ingen betydelse, grunden är att du ska betala skatt för samtliga inkomster här (eller om du är begränsat skatteskyldig men betalar enligt inkomstskattelagen). Sedan ska du naturligtvis ha betalt för en tjänst som är godkänd för avdrag.


Hur mycket kan du få i RUT-Avdrag?


Sedan 1 januari 2016 kan du få max 25 000 kronor i rut-avdrag. Totala summan för rut- och rotavdrag som kan göras per person och per år är 50 000 kronor. Rut-avdrag för dig som vid årets ingång fyllt 65 år är max 50 000 kronor.
Är ni två personer i hushållet kan ni alltså utnyttja bådas avdragsrätt och få 50 000 kronor i rut-avdrag per år och familj. Kom ihåg att du aldrig kan få mer i rut-avdrag än du betalar i slutgiltig skatt.


Vilka företag kan erbjuda RUT?


Om du anlitar en städfirma eller liknande måste företaget ha F-skattesedel för att erbjuda RUT. När arbetet sedan är utfört betalar du halva kostnaden för arbetet och företaget begär resterande kostnad från Skatteverket. Detta kommer du sedan kunna se i din deklaration.


Vilka arbeten ingår i RUT?


Skatteverket ger följande definition: ” Rutarbete ger rätt till skattereduktion förutsatt att det är sådant arbete som tillhör hushållsarbetets kärnområde om det utförs i en bostad”. Grunden är alltså att arbetet ska utföras i hemmet alternativt ditt fritidsboende.

Städning: All typ av städning som utförs i hemmet ingår – från flyttstädning, storstädning och veckostädning till fönsterputsning och uppsättning av gardiner etc. ingår i RUT. Kolla vår Hemstädning tjänsten för att få några ideer!

Tvätt: Tvättning av kläder ingår också i rutavdraget om det sker i hemmet alternativt gemensam tvättstuga. Att lämna bort kläder till kemtvätt eller liknande är däremot inte avdragsgillt.

Barnpassning: Barnpassning i hemmet, eller i anslutning till hemmet, ingår i RUT. Hämtning och lämning på skola/förskola är också godkänt. Däremot kan du inte dra av kostnader för transporterna till och från skolan. Du kan heller inte dra av för aktiviteter som inte ingår i vanlig barnpassning. Om barnet exempelvis tränar en idrott eller har en musiklärare som kommer hem så är kostnaden inte godkänd för RUT.

Trädgårdsarbete: Du får rutavdrag för lättare trädgårdsarbete såsom gräsklippning, snöskottning, lövkrattning och andra arbeten i trädgården. Krävs det någon form av specialkompetens, som att fälla träd, ingår det inte

För mer information läs vidare på Skatteverkets sida om RUT. Du kan också kontakta oss så hjälper vi dig reda ut eventuella oklarheter.